Vine sezonul rece și trebuie să ne pregătim pentru a face față eventualelor răceli și gripe așa cum trebuie. 🙂
Probabil pentru tine nu a fost an în care să nu fi răcit măcar o dată sau să nu te fi prins o gripă din aceea cu de toate (febră, dureri de cap, insomnie, stare de rău, apatie etc). În acest articol doresc să îți dau câteva informații pentru a ști cum să previi aceste răceli și gripe și eventual, dacă e prea târziu, ce măsuri igieno-dietetice să iei când ești deja „faultat” 🙂
Răceala este cauzată de virusuri care afectează căile nazale și gâtul. Din nefericire sunt peste 200 de viruși care pot provoca răcelile. Apar cam de 2-3 ori pe an la adulți și la copii mai des mai ales dacă intră în contact și cu alți copii deja răciți, iar această stare ține în jur de o săptămână.
Gripa este cauzată de mai puține virusuri dar care se manifestă mai rapid și cu simptome mai severe față de simpla răceală.
Care sunt simptomele?
Simptomele răcelilor sunt multiple și destule: ochi înroșiți și umezi, febră, frisoane, înfundarea nasului, creșterea secrețiilor nazale, dureri în gât, tuse, strănuturi frecvente și uneori mai pot apărea grețuri, vărsături și vocea răgușită.
În cazul gripei, cum spuneam, simptomele sunt mult mai severe: febră foarte crescută, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, apatie (lipsa poftei de viață). La persoanele sănătoase gripa nu produce boli grave, însă pot agrava bolile deja existente la o persoană care suferă de alte boli cronice (cei cu boli respiratorii, imunitate foarte scăzută, femeile gravide, vârstnicii etc). Fumatul și bolile pot face ca simptomele gripei să fie și mai severe.
Trebuie să vedem aceste simptome ca pe o modalitate a organismului/sistemului imunitar de a se apăra și a elimina virusurile și bineînțeles în acest cas trebuie să îl ajutăm și noi cum putem mai bine. 🙂
Ce este de făcut?
Să apelezi la medicul tău de familie e varianta cea mai bună mai ales atunci când ai o gripă cu simptome severe. El va ști exact care este starea organismului tău în perioada de debut când se manifestă simptomele și astfel îți poate face recomandări fie medicamentoase fie igieno-dietetice. Antibioticele pot fi recomandate pentru ameliorarea simptomelor, dar acestea nu elimină cauza. În funcție de starea și severitatea simptomelor, medicul îți poate sau nu recomanda medicamente.
Însă…
Să zicem că ai fost la medic și ți-a făcut recomandările necesare sau ai o stare de răceală fără simptome severe și dorești să iei câteva măsuri în plus care te pot ajuta să îți ameliorezi simptomele și chiar să grăbești procesul de vindecare. Iată care sunt:
- Odihnește-te și dormi mai mult. Organismul tău în perioada de debut când se manifestă simptomele este recomandat să te odihnești mai mult pentru a ajuta organismul să se refacă mai repede și să lupte mai eficient cu virusurile care au declanșat acele simptome
- Hidrateaza-te. Prin febră și transpirație poți pierde multă apă și riști să te deshidratezi. Câteva recomandări în acest sens sunt consumul ceaiurilor calde, supelor cu legume și apei. Evită pe cât posibil alcoolul, deoarece acesta te poate deshidrata și mai tare.
- Mănâncă alimente moi. Dacă ai dureri în gât, este recomandat să mănânci mâncăruri moi precum ciorbele, piureurile de legume, compoturile (fără adaos de zahăr) etc.
- Relaxează-te. Sistemul imunitar este deja ocupat cu combaterea virusurilor, iar dacă noi ne stresăm mai mult îl obligăm să își mărească eforturile pentru apărarea organismului. Vindecarea poate să vină mai repede dacă evităm stresul. Respirațiile adânci și efectuarea activităților plăcute te pot ajuta foarte mult să previi stresul.
- Mănâncă ce trebuie. În cazul unei gripe este posibil să avem și o lipsă a poftei de mâncare, însă trebuie să ținem cont de faptul că alimentația ne poate ajuta să grăbim procesul de vindecare a organismului și să întărim sistemul imunitar. Proteinele sunt importante în aceste perioade de gripa și răceli și surse importante putem găsi în carnea de pește, de pui, în ouă, leguminoase (năut, fasole, linte) etc. Carbohidrații/glucidele vin în ajutorul nostru cu sursa de energie de care nu trebuie să ne privăm. Surse importante sunt în cereale, fructe și legume care pot fi consumate sub formă de compoturi, piureuri, supe, etc.
Cum prevenim?
În primul rând trebuie să avem în vedere că trebuie să stăm la distanță de agenții patogeni și asta o putem face printr-o igienă corporală corespunzătoare precum spălarea mâinilor (mai ales atunci când atingem suprafețe murdare sau strănutăm sau tușim în palmă), dar important este să și evităm contactul cu persoanele bolnave.
În al doilea rând, trebuie să ne îmbrăcăm bine în sezonul rece și când spun îmbrăcat bine mă refer inclusiv la acoperirea capului când sunt temperaturi scăzute afară, purtarea maioului sub o bluză și acoperirea zonelor sensibile atunci când este cazul (mâini, picioare, spate, gât, cap etc.)
Și nu în ultimul rând, excercițiile fizice, somnul odihnitor și o alimentație echilibrată cu un conținut preponderent de cereale integrale, de fructe și legume și scăzut de alimente procesate (dulciuri, mâncare tip fast-food) ne pot ajuta să ne întărim sistemul imunitar.
Sper ca acest articol să îți fi furnizat câteva idei pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce sunt răcelile și gripele și ce măsuri poți lua atunci când ești deja răcit sau dorești să previi această stare.
Cu drag,
[totalteam layout=’list-layout’ display_type=’category-id’ category_id=’614′ team_number=’99’ template=’template-4′ order=’DESC’ orderby=’date’ custom_layout=’3′ thumb_content=’general’ additional_detail_type=’none’ content_position=’right’]
Bibliografie: Save Care Victoria – Emergency Care Clinical Network – Colds and flu
Important: Aceste informații sunt destinate doar educației generale a populației. Avem rugămintea să consultați un medic pentru a vedea dacă aceste informații sunt potrivite pentru starea dvs. de sănătate actuală.
P.S: Distribuie acest articol pentru a-l citi și prietenii tăi. Sigur îți vor mulțumi 🙂