Turmalina este numele unui grup de specii de minerale inrudite. In practica gemologica, nu se utilizeaza nume individuale de specii. Culoarea este aspectul cel mai important pentru turmalina. Turmalina se gaseste in mai multe nuante decat orice alta bijuterie. Intr-adevar, nu numai turmalina vine in orice culoare posibila, dar unele turmaline au mai mult de o culoare in aceeasi piatra. Am vorbit despre turmalinele bicolore intr-un alt articol. Turmalina bicolora este cea care are doua sau mai multe culori in aceeasi piatra (de exemplu, turmalina pepene). Celelalte turmaline cu o singura culoare, au dobandit mai multe denumiri comerciale:

Rubelit – turmalina rosie, Indicolite – turmalina albastra, Canarul – turmalina galben deschisa etc.

Un aspect important la pietrele cu turmalina este ca diferite soiuri isi schimba culoarea in functie de lumina. Conditiile adecvate de iluminare pentru turmalina vor depinde de varietatea culorilor. Turmalinele rosii, portocalii sau galbene arata mai bine sub lumina incandescenta, in timp ce verdele, albastrul sau violetele sunt mai frumoase la lumina zilei.

Un alt aspect important este claritatea, deoarece diferitele soiuri de turmalina au tendinta de a avea claritati diferite. In timp ce sunt disponibile turmaline mari curate in culorile albastru si albastru-verde, aproape toate turmalinele rosii si roz vor prezenta incluziuni vizibile. Cele mai frecvente incluziuni in turmalina sunt fracturile.

Taieturile folosite pe turmalina sunt la fel de variate ca si culoarea. Datorita pleocroiului puternic, turmalinele mai intunecate sunt taiate pentru a afisa bricheta celor doua culori pleocroane. Aceasta inseamna orientarea axei C a cristalului paralel cu fasia de masa. Pietrele taiate cu aceasta orientare sunt adesea dreptunghiuri si taieturi rectangulare de smarald datorita naturii alungite a cristalelor de turmalina.

La fel ca culoarea insasi, posibilitatile de imbunatatire a turmalinei sunt multiple. Pietrele rezultate sunt stabile in conditii normale de uzura si sunt complet sigure. Tratamentele termince sunt folosite in unele cazuri, in timp ce iradierea este folosita in alte cazuri. Ocazional turmalina este lubrifiata pentru ascunde vizibilitatea fracturilor si a altor fisuri de suprafata.

Compania Edenlyfe Group ofera produse de calitate ce contin turmalina pura. Aceste produse se impart in: